Development and implementation of technological procedures for the reduction of microbial contaminants in the poultry and pig slaughtering process (KontRed)
11/2020-11/2023
Funding programme / funding institution: Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft
Grant number: 281C104B18
Project homepage: -
Project description:
The overall objective is to reduce the microbiological burden of zoonotic agents on carcasses at the end of the slaughter line by implementing new technical procedures from a hygiene point of view. The safety of poultry meat and pork products is thereby improved and consumer confidence sustainably strengthened. The following goals are in the foreground:
- Optimization of existing processes in the poultry / pig slaughter to reduce the incidence and transfer of zoonotic agents,
- Development, implementation and validation of biological, chemical, physical and technical control and intervention measures for the reduction of zoonotic agents in the slaughter and processing line of poultry / pork,
- Development of a validation model to test the efficiency of procedures and measures for the reduction of zoonotic agents in the slaughter and processing process of poultry / pork.
Project partners:
- PHW-Gruppe / LOHMANN & CO. AG
- Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover, Institut für Biometrie, Epidemiologie und Informationsverarbeitung
- Freie Universität Berlin, Institut für Lebensmittelsicherheit und -hygiene
- Freie Universität Berlin, Institut für Tier- und Umwelthygiene der FU Berlin
- Stiftung Tierärztliche Hochschule Hannover, Institut für Lebensmittelqualität und -sicherheit
- Universität Leipzig, Institut für Lebensmittelhygiene
- Technische Universität Berlin, Herrmann-Rietschel-Institut, Institut für Energietechnik
- Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe
- Leibniz-Institut für Plasmaforschung und Technologie e. V. (INP)
- DVGW - Technologiezentrum Wasser, Abteilung Technologie und Wirtschaftlichkeit
- Frankenförder Forschungsgesellschaft mbH
- Rothkötter Unternehmensgruppe / Emsland-Frischgeflügel GmbH
- Tönnies Lebensmittel GmbH & Co. KG
- Brand Qualitätsfleisch GmbH & Co. KG
- Phage Technology Center GmbH
- SKS Sondermaschinen- und Fördertechnikvertriebs- GmbH
- CLK GmbH Bildverarbeitung & Robotik